Ga verder naar de inhoud

Oude boom als moederboom!

Oude bomen zijn belangrijk, daarom zetten we graag een paar prachtexemplaren in de bloemetjes. Elke boom heeft wel een verhaal, maar voor deze oudjes is dat nog nét iets specialer.

Lim00924 Quercus robur Fastigiata Diepenbeek 11

Populaire zuileik

‘Fastigiata’ is een smalle, zuilvormige vorm van de zomereik en lijkt wat op de Italiaanse populier. De boom is momenteel erg populair in straten en lanen.

Het is nochtans opletten geblazen want een oudere zuileik durft al eens breed uit te waaieren. Het is dus maar de vraag of ‘fastigiata’ een lang leven beschoren zal zijn op alle plekken waar hij nu wordt aangeplant.

De zuileik in Diepenbeek is de moederboom van heel wat Limburgse zuileiken. De leeftijd is onbekend. Nakomelingen vind je aan de Limburghal, de provinciale bibliotheek in Hasselt en voor het Provinciaal Natuurcentrum in Genk. Die zijn om en bij de vijftig jaar oud.

Meer weten over deze standvastige boomsoort?

Lees er alles over in onze klimaatbomenfiches.

Andere interessante artikels

Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Hasseltse overlever

De Hasseltse iep is een echte overlever. Zijn wortels werden meerdere malen geraakt bij werkzaamheden en bij de bouw van de bibliotheek werd de leefruimte van de boom ingeperkt. De boom wordt nu in leven gehouden door middel van een bevloeiiingssysteem.
Lees meer
Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Oude bomen en bebouwing

Grote en oude bomen doen het op heel wat vlakken beter dan hun kleinere verwanten. Ze vangen bijvoorbeeld meer fijn stof op, houden meer CO2 vast, produceren meer zuurstof en bieden meer leefruimte en voedsel voor allerlei dieren.
Lees meer