Ga verder naar de inhoud

Oude bomen en bebouwing

Grote en oude bomen doen het op heel wat vlakken beter dan hun kleinere verwanten. Oude bomen vangen bijvoorbeeld meer fijn stof op, houden meer CO2 vast, produceren meer zuurstof en bieden meer leefruimte en voedsel voor allerlei dieren.

Aandacht voor de 'oudjes' in ons straatbeeld

Foto: Limburgse Bomenwerkgroep
Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Onze oude bomen zijn dus ontzettend waardevol, en om die reden willen we iedereen aanmoedigen om hen extra aandacht te schenken. Waarom is dat nodig?

Bomen hebben het moeilijk in de bebouwde ruimten.

Verharding, klimaatverandering, werken, ziekten, klachten… maken dat je in straten vooral kleine en jonge bomen ziet. Steeds vaker wordt de kettingzaag gehanteerd.

In stedelijke en gemeentelijke parken kunnen grotere bomen wel overleven. Daar zijn verjonging en beheer wel vaak een probleem. Een goed beheer vraagt de juiste knowhow.

Oude bomen zijn belangrijk.

Er moet dus dringend meer aandacht komen voor de “oudjes” in straten en pleinen. Dit vraagt een doordachte, planmatige aanpak met voldoende aandacht (en eventuele investeringen) voor de onder- en bovengrond en bescherming.

Andere interessante artikels

Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Hasseltse overlever

De Hasseltse iep is een echte overlever. Zijn wortels werden meerdere malen geraakt bij werkzaamheden en bij de bouw van de bibliotheek werd de leefruimte van de boom ingeperkt. De boom wordt nu in leven gehouden door middel van een bevloeiiingssysteem.
Lees meer
Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Populaire zuileik

De zuileik in Diepenbeek, de moederboom van heel wat Limburgse zuileiken. De nakomelingen van deze zuileik vind je onder andere aan de Limburghal en de provinciale bibliotheek in Hasselt. Deze bomen zijn ongeveer vijftig jaar oud!
Lees meer