Ga verder naar de inhoud

Klimaatbomen in steden en gemeenten: waarom en hoe?

Bomen spelen wereldwijd een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering en het aanpassen aan de gevolgen van die verandering, ook in de Limburgse woonkernen.

Hitte eiland

Waarom meer bomen planten in onze steden en gemeenten?

Onze steden en gemeenten zijn hitte-eilanden met elk hun eigen ecosysteem. Willen we de Limburgse steden en gemeenten leefbaar houden, dan moeten ze groener worden. Dat is geen kwestie van verfraaiing, maar van overleven! De stadsnatuur vaart er wel bij.

Foto: Johan Lambrix
Foto: Johan Lambrix

Een boomrijke stad of gemeente vraagt een vernieuwende kijk op bomen!

Een juiste soortkeuze en een klimaatbestendige groeiplaats zijn cruciaal.

Daarnaast kan je het risico op ziektes en plagen beperken door te kiezen voor een groter aantal soorten, uit verschillende families.

Bomen in de stad of gemeente vragen verder een goed beplantingsplan en voldoende (planten)kennis.

Wat zijn 'klimaatbomen' en over welke soorten hebben we het dan?

Klimaatbomen zijn houtige gewassen die oud kunnen worden en bestand zijn tegen droogte, hogere temperaturen en vorst. Meer info over welke rol klimaatbomen spelen, waar ze moeten aan voldoen en hoe je ze best plant lees je in de visietekst die we opstelden samen met bomenexperten uit het hele land.

Onze Limburgse klimaatbomenlijst bevat inheemse soorten en fruitbomen, maar ook bomen uit het noordelijk halfrond (met focus op Zuid- en Centraal-Europa). Deze lijst wordt bijgestuurd in functie van nieuw verworven kennis.

Foto: Nationale Boomgaardenstichting
Foto: Nationale Boomgaardenstichting

Wilde natuur en fruit in de stad

Niet enkel 'klassieke' bomen spelen hun rol in het helpen aanpassen aan de klimaatverandering, ook andere boomsoorten en groenvormen bieden kansen.

Wat dacht je van deze frisse ideeën: