Ga verder naar de inhoud

Oude boom houdt stand!

Oude bomen zijn belangrijk, daarom zetten we graag een paar prachtexemplaren in de bloemetjes. Elke boom heeft wel een verhaal, maar voor deze oudjes is dat nog nét iets specialer.

Foto: Limburgse Bomenwerkgroep
Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Hasseltse overlever

De Belgische iep (Ulmus x hollandica ‘Belgica’) op de hoek van het Kolonel Dusartplein in Hasselt is waarschijnlijk rond 1890 geplant en een echte overlever.

De iepenziekte velde de afgelopen honderd jaar het merendeel van onze iepen. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgedragen via iepenspintkevers en wortelcontacten tussen bomen. Dit exemplaar dankt zijn overleving waarschijnlijk aan zijn geïsoleerde ligging.

De Hasseltse iep is nog op een ander vlak een echte overlever. Zijn wortels zijn meerdere malen geraakt bij werkzaamheden en bij de bouw van de bibliotheek werd de leefruimte van de boom ingeperkt. De boom wordt nu in leven gehouden met een bevloeiingssysteem.

Meer weten over deze standvastige boomsoort?

Lees er alles over in onze klimaatbomenfiches.

Andere interessante artikels

Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Populaire zuileik

De zuileik in Diepenbeek, de moederboom van heel wat Limburgse zuileiken. De nakomelingen van deze zuileik vind je onder andere aan de Limburghal en de provinciale bibliotheek in Hasselt. Deze bomen zijn ongeveer vijftig jaar oud!
Lees meer
Foto: Limburgse Bomenwerkgroep

Oude bomen en bebouwing

Grote en oude bomen doen het op heel wat vlakken beter dan hun kleinere verwanten. Ze vangen bijvoorbeeld meer fijn stof op, houden meer CO2 vast, produceren meer zuurstof en bieden meer leefruimte en voedsel voor allerlei dieren.
Lees meer